Holenderska kuchnia – na co trzeba się przygotować? Czego koniecznie warto spróbować? | Praca w Holandii oferty - Gliwice - Holland Contracting
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o pracy z nami.
    PRACA Z HOLLAND CONTRACTING
    WYPEŁNIJ FORMULARZ REJESTRACYJNY

Holenderska kuchnia jest pożywna i nieco przypomina polską. Sprawdź sam!

Wyjeżdżając do pracy za granicę jedną ze spraw, która zaprząta naszą głowę jest lokalna kuchnia. Osoby, które nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami obawiają się, że nowe smaki nie będą w ich guście. W przypadku Holandii mogą być spokojni – holenderska kuchnia jest pożywna i nieco przypomina polską. 

Kochają potrawy jednogarnko 

Można powiedzieć, że kuchnia holenderska jest nieco tajemnicza. Trudno bowiem znaleźć w niej jakąś potrawę słynną na cały świat, tak jak choćby w kuchni włoskiej czy francuskiej. Zastanawiając się nad holenderskimi specjałami, na myśl przychodzą jedynie sery. I tradycyjnie, na śniadanie spożywa się tam właśnie chleb z serem oraz herbatą.

Co z obiadem? Wybierając się do tego kraju, trzeba mieć na uwadze, że główny posiłek spożywa się tam dużo później niż w Polsce – około godziny 18.00, czyli o tej porze, kiedy my raczej myślimy już o kolacji. W związku z tym obiady holenderskie są bardzo treściwe i obfite. A składają się z nawet trzech dań. Jako pierwsza na stole ląduje cienka zupa, następnie podaje się danie główne, często w postaci potraw jednogarnkowych. A na koniec zjadane są jeszcze owoce lub owsianka.

Szczególną miłością darzą Holendrzy potrawy jednogarnkowe – tanie, proste w przygotowaniu i syte, wywodzące się z kuchni chłopskiej. Może nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale są smaczne, a także ciekawie skomponowane. Ich zaletą jest również to, że bez trudu przygotujemy je sobie sami. Podstawą diety mieszkańców Niderlandów – ku uciesze Polaków – są ziemniaki, a także warzywa i mięso. Brzmi znajomo? Tak, podobnie jadamy w naszej ojczyźnie.

Które potrawy koniecznie trzeba spróbować w Holandii?

Które potrawy koniecznie trzeba spróbować w Holandii? Ziemniaki z jarmużem i kiełbasą! Z pewnością należy zjeść którąś ze słynnych potraw jednogarnkowych. Smacznie brzmi choćby Stamppot – ugotowane ziemniaki stłuczone na puree z innymi warzywami, do których tradycyjnie podaje się bardzo mocno usmażony boczek. Istnieje wiele odmian tego dania, szczególnie zimą popularne jest dodawanie do ziemniaków jarmużu – otrzymujemy wówczas boerenkool stamppot, któremu zamiast boczku towarzyszy często wędzona kiełbasa holenderska (rookworst).

Wśród zup warte spróbowania są z kolei zupa z brązowej fasoli (bruine bonensoep) oraz gotowana wyłącznie zimą, gęsta i pożywna zupa z zielonego grochu – erwtensoep.

W przypadku mięsa, Holendrzy upodobali sobie szczególnie wołowinę, chociaż nie brakuje również dań z wieprzowiną i drobiem. Jakie mięsne dania są specjalnością kuchni holenderskiej? Na pewno klapstuk, czyli duszony szponder wołowy, który podaje się z hutspot (potrawa z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli - zgniecionych oczywiście na puree), a także hache – holenderski gulasz oraz duszona wołowina (draadjesvlees).