Ceny artykułów spożywczych w Holandii | Praca w Holandii oferty - Gliwice - Holland Contracting
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o pracy z nami.
    PRACA Z HOLLAND CONTRACTING
    WYPEŁNIJ FORMULARZ REJESTRACYJNY

Jak one się plasują?

Zapewne każdy, kto planuje pracę w Holandii rozważa czy możliwa różnica w zarobkach między Polską, a Holandią nie będzie zmniejszona przez wyższą cenę artykułów spożywczych. Mimo, że zazwyczaj da się jednoznacznie odpowiedzieć, to należy uważać na kilka pułapek.

Statystyki niekoniecznie najlepsze

W Holandii w 2019 roku koszty zakupów, w tym żywności wynosiły ok. 90% wyższe niż w Polsce. Tak jest w teorii. Często jednak można spotkać te same produkty w Polsce i Holandii w sklepach tej samej marki, ale o znacznie niższej cenie w Holandii (po przeliczeniu według kursu walut).

Nawet jeśli metodologicznie rzeczywiście indeks cen jest w Holandii znacznie wyższy, to wciąż minimalne wynagrodzenie na rękę w Holandii jest 3-krotnie wyższe niż w Polsce. Podobnie jest jeśli chodzi o przeciętne wynagrodzenie. Oznacza to, że siła nabywcza wynagrodzenia holenderskiego jest znacznie wyższa.

Przeciętne ceny – przeciętnie wysokie

Prawdopodobnie najłatwiej porównać ceny artykułów spożywczych w Holandii przez podanie ich średnich cen w popularnych sklepach. Mimo, że będą się one różniły nieznacznie między miastami, to co do zasady będą równe.

Chleb (mrożony i sprzedawany w marketach jako świeży) kosztuje do 1,5 euro. Tańszy, tostowy chleb pakowany może kosztować nawet 20 eurocentów. Jeśli natomiast chcemy pieczywo wyższej jakości, to należy zapłacić ok. 4 euro za bochenek. Bułki niezmiennie kosztują od 20 eurocentów do 1 euro.

Masło kosztuje od 1,1 do 2  euro. Margaryny i produkty masłopodobne mniej niż 1 euro. Za ser żółty trzeba zapłacić ok. 5-7 euro za kilogram. Za 10 sztuk jajek zapłacimy ok. 1,5 euro. Za litr mleka zapłacimy mniej niż 1 euro. Kilogram cukru to wydatek rzędu 1 euro. Makaron będzie nas kosztował ok. 50 eurocentów, a ryż 90 eurocentów.

Porównywalne do polskich są również ceny warzyw i owoców. Pomidory, ogórki kosztują od 1,5 do 2 euro za kilogram. Ziemniaki kosztują od 90 eurocentów do 1,1 euro. Za brokuły i kalafiory zapłacimy ok. 1,5-2 euro. Za kilogram pomarańczy i innych cytrusów zapłacimy ok. 2 euro.

Nieco droższe mogą być wyroby z mięsa. Wskazuje się, że może to wynikać z wyższych standardów jakościowych. Za kilogram wieprzowiny zapłacimy między 11 a 16 euro. Nieco wyższe mogą być ceny wołowiny – ok. 18 euro. Za kilogram szynki zapłacimy od 8 do 18 euro.

Sprawdzaj promocje i rabaty

W holenderskich sklepach jest stosunkowo dużo promocji i rabatów. Ponadto znajdziemy również kupony, które umożliwią zakup kilku rzeczy na raz. Mimo, że nie są one zatrważająco wysokie, to pozwalają wydać mniej na zakupu spożywcze.

Coraz popularniejsze w Holandii są specjalne aplikacje na telefon, które również pozwalają uzyskać rabaty. Czasami wymagane jest tylko skanowanie kodu przy zakupach, a czasami nawet odpowiadanie na pytania z ankiet dot. sklepu.

Ponadto w godzinach wieczornych w niektórych sklepach sprzedawana jest żywność w znacznie niższych cenach, która albo ma defekty wizualne, albo której data ważności kończy się w ciągu kilku najbliższych dni.

Możesz przywieść polską żywność

Jeśli pierwszy raz jedziesz do Holandii, to nie przesadzaj z wożoną polską żywnością. Najpierw zapoznaj się o ile wyższe są ceny w holenderskim sklepie dla produktów, którymi jesteś zainteresowany. Porównaj je z polskimi i spróbuj zauważyć na których tracisz najwięcej. Jeśli są to produkty o dłuższej dacie przydatności, to wydaje się dobrym pomysłem przewożenie ich do Holandii.

Pamiętaj, że mięso, mleko, produkty mięsne i przetwory mleczne powyżej wagi 10 kilogramów nie mogą być wywożone do innego kraju unijnego. Mimo tego, że kontroli praktycznie nie ma, to są one możliwe (zwłaszcza w warunkach pandemicznych).